Suroviny:
hlávková kapusta – kapustné listy, 500 g ryže, 750 g zomletého mäsa (bravčové alebo hovädzie), 200 g cibule, 1 vajce, 2 lyžice bravčovej masti, 300 ml domáceho paradajkového pretlaku (kúpeného v konzerve stačí menej), 3 lyžice kečupu, 2 lyžice paprikovej nátierky, soľ, čierne korenie, sladká paprika
Príprava:
1 Obvaríme kapustné listy, medzitým umyjeme ryžu v horúcej vode a necháme stiecť. Na masti (1 lyžica) popražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, ktoré krátko opražíme, dochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
2 Už mimo sporáka k tejto zmesi pridáme ryžu, paprikovú nátierku, 150 -200 ml paradajkového pretlaku, 1 lyžicu kečupu, vajce a premiešame. Touto zmesou plníme kapustné listy.
3 Na dno hrnca nakrájame zvyšnú kapustu na kocky a na ňu ukladáme nahusto „holubki“. Zalejeme najprv malým množstvom studenej vody, potom pridáme zvyšný paradajkový pretlak, 1 lyžicu kečupu a dolejeme vodu povrch. Dochutíme, dáme 1 lyžicu masti a prikryté varíme asi 20 minút.
4 Uvarené môžeme podávať s chlebom, smotanou alebo paradajkovou omáčkou.