Suroviny:
Cesto: 500 g polohrubej múky, 1/2 droždia, 300 ml mlieka (aj viac), 1 lyžica bravčovej masti, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 lyžica práškového cukru, štipka soli, 1 vajce
Jablková plnka: 1 kg jabĺk, 150 -200 g cukru, škorica,
1 vajce na potretie koláča
Príprava:
1 Najprv si urobíme kvások. Do mlieka pridáme 5 lyžíc múky, práškový cukor, droždie. Necháme chvíľu na teplom mieste vykysnúť. Medzitým si pripravíme do väčšej misy ingrediencie na miesenie: múku, vajce, masť, kryštálový cukor, soľ, nakoniec kvások a vymiesime.
2 Dĺžka miesenia samozrejme záleží od toho, či používame robot alebo miesime ručne. Cesto je vymiesené vtedy, ak sa cesto oddeľuje od misy, alebo ruky. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 30 – 40 minút.
3 Medzitým urobíme plnku: Očistené jablká nastrúhame a v kastróle podusíme podliate trochou vody. Ocukríme podľa toho, aké sú jablká sladké, dáme škoricu a necháme vychladnúť.
4 Vykysnuté cesto na doske ešte spracujeme a oddelíme z neho kus cesta vo veľkosti dlane. Väčšiu časť rozvaľkáme, dáme na vymastený plech a na to plnku.
5 Menší kus cesta tiež vyvaľkáme a nakrájame pozdĺž pásy rôznej dĺžky. Tie potom ukladáme navrch plnky ako mriežku. Nakoniec potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry nahriatej na 230°C.