Kysnutý jablkový koláč /kysnuti jablukovi kolačok/

Suroviny:

Cesto: 500 g polohrubej múky, 1/2 droždia, 300 ml mlieka (aj viac), 1 lyžica bravčovej masti, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 lyžica práškového cukru, štipka soli, 1 vajce

Jablková plnka: 1 kg jabĺk, 150 -200 g cukru, škorica,

1 vajce na potretie koláča

Príprava:

1 Najprv si urobíme  kvások. Do mlieka pridáme 5 lyžíc múky, práškový cukor,  droždie. Necháme chvíľu na teplom mieste vykysnúť. Medzitým si pripravíme do väčšej misy ingrediencie na miesenie:  múku, vajce, masť, kryštálový cukor, soľ,  nakoniec kvások a vymiesime.

2 Dĺžka miesenia samozrejme záleží od toho, či používame robot alebo miesime ručne. Cesto je vymiesené vtedy, ak sa cesto oddeľuje od misy, alebo ruky. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 30 – 40 minút.

3 Medzitým urobíme plnku: Očistené jablká nastrúhame a v kastróle podusíme podliate trochou vody. Ocukríme podľa toho, aké sú jablká sladké, dáme škoricu a necháme vychladnúť. 

4 Vykysnuté cesto na doske ešte spracujeme a oddelíme z neho kus cesta vo veľkosti dlane. Väčšiu časť rozvaľkáme, dáme na vymastený  plech a na to plnku.

5 Menší kus cesta tiež vyvaľkáme a nakrájame pozdĺž pásy rôznej dĺžky. Tie potom ukladáme navrch plnky ako mriežku. Nakoniec potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry nahriatej na 230°C.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.