Suroviny:
Cesto: 150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 1 vajce, 150 -200 ml vlažnej vody, štipka soli.
Plnka: 150 g tvarohu , 1 žĺtok, soľ a slivkový lekvár
150 g masla na poliatie
Príprava:
1 Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku, pridáme štipku soli, vajce a spracujeme cesto za stáleho prilievania vody. Keď je cesto dosť tuhé, preložíme ho na dosku a vymiesime rukou na hladký bochník.
2 Vyvaľkáme a pokrájame na štvorce asi tak 5×5 cm. Celkový počet štvorcov si rozdelíme tak, aby sme do polovice z nich dali tvarohovú plnku a do druhej polovice lekvár a okraje zlepíme. Pripravené pirohy vložíme do vriacej osolenej vody, vodou nešetríme, zamiešame, aby sa nepolepili.
Plnka: mäkký tvaroh poriadne vymiešame so žĺtkom a soľou.
3 Medzitým dáme pretaviť maslo. Pretavíme ho za stáleho miešania, kým sa dvakrát nespení. Po druhej pene ho zo sporáka hneď stiahneme, aby sa nespálilo a nezhnedlo.
4 Keď pirohy vyplávajú, scedíme ich v riedkom sitku. Môžeme ich ešte preliať chladnejšou vodou, aby neboli príliš horúce, potom necháme odkvapkať a dáme do misy. Horúcim maslom polejeme pirohy, osolíme, premiešame.