Pirohy s lekvárom a tvarohom /pirohi/

Suroviny:

Cesto: 150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 1 vajce, 150 -200 ml vlažnej vody, štipka soli.

Plnka: 150 g tvarohu , 1 žĺtok, soľ  a slivkový lekvár

150 g masla na poliatie

Príprava:

1 Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku, pridáme štipku soli, vajce a spracujeme cesto za stáleho prilievania vody. Keď je cesto dosť tuhé, preložíme ho na dosku a vymiesime rukou na hladký bochník. 

2 Vyvaľkáme  a pokrájame na štvorce asi tak 5×5 cm. Celkový počet štvorcov si rozdelíme tak, aby sme do polovice z nich dali tvarohovú plnku a do druhej polovice lekvár a okraje zlepíme. Pripravené pirohy vložíme do vriacej osolenej vody, vodou nešetríme, zamiešame, aby sa nepolepili.

Plnka: mäkký tvaroh poriadne vymiešame so žĺtkom a soľou.

3 Medzitým dáme pretaviť maslo. Pretavíme ho za stáleho miešania, kým sa dvakrát nespení. Po druhej pene ho zo sporáka hneď stiahneme, aby sa nespálilo a nezhnedlo.

4 Keď pirohy vyplávajú, scedíme ich v riedkom sitku. Môžeme ich ešte preliať chladnejšou vodou, aby neboli príliš horúce,  potom necháme odkvapkať a dáme do misy. Horúcim maslom polejeme pirohy, osolíme, premiešame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.