Šišky s ovocnou penou /krepľe/

Suroviny:

Kvások: 20 g droždia, 250 ml vlažného mlieka, 1 polievková lyžica hladkej múky,  1 lyžička práškového cukru

Cesto: 3 žĺtky,  20 ml alkoholický nápoj s rumovou príchuťou, 1 polievková lyžica oleja, 1 polievková lyžica práškového cukru, 500 g hladkej múky, štipka soli

Pena: 3 vaječné bielka, 2 polievkové  lyžice práškového cukru, ovocie alebo  2 lyžice džemu, čokoládová poleva a vanilínový  cukor na zdobenie

Príprava:

1 Z mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások tak, že všetko spolu dobre rozhabarkujeme a necháme 5 – 7 minúť odpočinúť.  Do misy si pripravíme  suroviny  potrebné na cesto, vlejeme kvások a vypracujeme nie veľmi tuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť v teple 15 – 20 minút. 

2 Na  pomúčenej doske cesto  rozvaľkáme na hrúbku 7 mm. Vykrajujeme  šišky v tvare kolieska, v strede  šišky urobíme dierku (napr. väčším náprstkom na šitie).

3 Šišky necháme ešte krátko podkysnúť a vyprážame ich v dostatočnom množstve rozpáleného oleja.   Hotové vyberieme, uložíme do misy.  Na dno misy  dáme obrúsok alebo kuchynskú papierovú utierku, aby sa šišky zbavili prebytočného tuku.

4 Posypeme ich vanilínovým cukrom, podávame s ovocnou penou, poliate čokoládovou polevou.

5 Pena: vyšľaháme bielka s cukrom. Do tuhého snehu pridáme ovocie alebo džem. Penu si urobíme tesne pred podávaním šišiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.