Suroviny:
Kvások: 20 g droždia, 250 ml vlažného mlieka, 1 polievková lyžica hladkej múky, 1 lyžička práškového cukru
Cesto: 3 žĺtky, 20 ml alkoholický nápoj s rumovou príchuťou, 1 polievková lyžica oleja, 1 polievková lyžica práškového cukru, 500 g hladkej múky, štipka soli
Pena: 3 vaječné bielka, 2 polievkové lyžice práškového cukru, ovocie alebo 2 lyžice džemu, čokoládová poleva a vanilínový cukor na zdobenie
Príprava:
1 Z mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások tak, že všetko spolu dobre rozhabarkujeme a necháme 5 – 7 minúť odpočinúť. Do misy si pripravíme suroviny potrebné na cesto, vlejeme kvások a vypracujeme nie veľmi tuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť v teple 15 – 20 minút.
2 Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 7 mm. Vykrajujeme šišky v tvare kolieska, v strede šišky urobíme dierku (napr. väčším náprstkom na šitie).
3 Šišky necháme ešte krátko podkysnúť a vyprážame ich v dostatočnom množstve rozpáleného oleja. Hotové vyberieme, uložíme do misy. Na dno misy dáme obrúsok alebo kuchynskú papierovú utierku, aby sa šišky zbavili prebytočného tuku.
4 Posypeme ich vanilínovým cukrom, podávame s ovocnou penou, poliate čokoládovou polevou.
5 Pena: vyšľaháme bielka s cukrom. Do tuhého snehu pridáme ovocie alebo džem. Penu si urobíme tesne pred podávaním šišiek.